Egy időjárás-előrejelző oldal backend fejlesztése

Image
Szolgáltatások:
Backend fejlesztés
Iparág:
Média
Időszak:
2018
Az időjárás változása, kiszámíthatatlansága kedvelt beszédtéma - néha már kínosan gyakori a hétköznapokban. Nem is meglepő talán, hogy a sokszor extrém időjárási körülmények egy, a témával foglalkozó online szolgáltatás infrastruktúráját is komoly kihívások elé állítják. A váratlan látogatócsúcsok és a folyamatosan változó adathalmazok kiszolgálására a Cheppers csapata készített backend megoldást.

KÖPÖNYEG.HU több mint havi négymilliós látogatottságával az ország egyik legnagyobb időjárással foglalkozó weboldala. Beágyazott időjárás-előrejelzései ismertebb, nagy forgalmú közéleti és hírportálokon is megtalálhatóak. A honlap fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó NEW WAVE MEDIA GROUP az oldal és a mobilapplikáció backend-fejlesztésére tendert írt ki, amit a Cheppers csapata meg is nyert és (spoiler következik!) sikeresen kivitelezett.

köpönyeg

A kihívások

A teljes újratervezést és a kapcsolódó fejlesztést a régi oldal technológiai kihívásokkal küzdő forráskódja tette szükségessé. Néhány, a honlap és a kapcsolódó mobiltelefonos alkalmazás jellegéből adódó körülmény különösen egyedi kihívások elé állította a fejlesztő csapatot:

  • Az extrém időjárási jelenségek (pl. vihar, zivatar) esetén jelentkező gyakori és hirtelen látogatócsúcsok a rendszer összeomlásának veszélyét hordozták magukban.
  • A külső szolgáltatóktól más-más formátumban érkező adatok. Rendkívül sokféle és komplex információt kellett begyűjtenünk az Ogimet, a Temis, a Time and Date AS, a National Oceanic and Atmospheric Administration, az Országos Vízjelző Szolgálat, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat felől is.
  • Több külső fejlesztői csapattal való együttműködés és a munka összehangolása (ha az egyik elakad, a másik sem tud haladni…).

... és a megoldásuk

A projekten 4 fejlesztő, 1 tech lead és egy projektmenedzser dolgozott, szükség esetén a fejlesztési vezető támogatásával - összesen körülbelül 2000 munkaórában, 6 kéthetes sprintben. Az egyedi igények kiszolgálásához rugalmas keretrendszerre volt szükség, így a LARAVELRE esett a választásunk.

A kihívásra az alábbi válaszokat hoztuk:

  • Az időjárási adatok folyamatos frissülése miatt, rövid cache-elési időket kellett alkalmazni, ez azonban nagyobb terhelést jelent a szerverek számára. A cache-elés megtervezésében és a rendszer összeomlásával fenyegető terhelés teljesítmény optimalizálással történő kezelésében az üzemeltetési csapat segített.
  • A számos adatformátum okozta kihívás leküzdése volt a legbonyolultabb, komplex szervezést igénylő feladat. Végül sikerült egy egységes felületbe beépíteni az összes információt, legyen szó JSON, XML, műholdkép, vagy HTML formátumról. A funkcionalitást fokozott, részben automatizált teszteléssel ellenőriztük.
  • A hatékony és naprakész információáramlás elősegítéséhez folyamatosan dokumentáltunk, például un. apiDoc-ot vezettünk, hogy az adott API végponttal foglalkozó fejlesztők zökkenőmentesen tudjanak dolgozni. A reggelente tartott projektmegbeszélésekhez a különböző helyeken dolgozó csapatok online csatlakozhattak.

Az eredmény:

Köponyeg

A felújított honlapot 2018 szeptemberben adták át. A backend megújítása mellett a kezelőfelület is modernebb megjelenést kapott. A főoldal így nézett ki a fejlesztés előtt és után:

A weboldal és az admin felület élesítése után kezdtük el a mobilalkalmazást kiszolgáló végpontok és funkciók fejlesztését. A weboldalt kiszolgáló végpontok egy része a mobilapp számára is használható volt, de számos új API végpontot és funkcionalitást kellett fejlesztenünk, mert az applikáció eltérő működési logikát igényelt. Az alkalmazást leginkább mobilneten keresztül használják, így az adatforgalom optimalizálása (pl. kisebb méretű képek) is elengedhetetlen volt.

A honlapot és a mobilalkalmazást nemzetközi iparági coding sztenderdek megtartásával fejlesztettük, a funkcionalitást pedig automata tesztek sorozatával ellenőriztük. 2018 szeptember végén egy befejezett, üzemképes alkalmazást adtunk át a megrendelőnek.

Megosztás

Hasonló projektek

Weboldal tervezés
Drupal
UX/UI

Egy évek óta stabilan működő weboldal újratervezése mindig is nagy kihívást jelentett, ugyanakkor egyben egy legalább akkora lehetőséget is.

full-doors
Drupal
UX/UI

Hazai ajtógyártó cégnek terveztünk új weboldalt, UX kutatási eredményekre alapozva. A projekt végére egy teljesen megújult felhasználói felület, interaktív honlap és ajtótervező webalkalmazás is készült.