Honlap újratervezés és applikációfejlesztés

Image
Szolgáltatások:
UX/UI kutatás és tervezés, Drupal fejlesztés
Iparág:
Épületasztalos ipar
Időszak:
2018
full-co-banner
full-co-banner
A Cheppers fejlesztői csapatát izgalmas kihívás elé állította az egyik leginnovatívabb és legdinamikusabban fejlődő hazai ajtógyártó vállalkozás: olyan honlap és applikáció tervezésével bíztak meg minket, melyek egyszerre interaktívak, többnyelvűek, valamint hasznos és látványos UX megoldásokat nyújtanak a felhasználók számára.

NÉZD MEG A WEBOLDALT

A feladat

A Full Doors az egyedi beltéri ajtók tervezésének és kivitelezésének az egyik legnagyobb hazai szakértője 1991 óta. Többek között a számos ingatlanszakmai díjat elnyert Eiffel Palace, a Váci Greens irodaház, a Corvin Sétány és a Duna Medical Center nyílászáróiért felelt.

A folyamatos megújulás és innováció , illetve minőség iránti elkötelezettségük mára nemcsak Magyarország, hanem a régió vezető, kiterjedt hazai és nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező vállalatává tette őket az iparágban. A regionális terjeszkedés, illetve az egyre összetettebb vásárlói igények idézték elő a cég számára egy modernebb, kifinomultabb, esztétikusabb, többnyelvű, többfunkciós honlap fejlesztésének szükségét is.

Project célok

A projekt elsősorban a meglévő honlap funkcionalitásának és működésének a megújítása volt. Az ügyfél azt szerette volna elérni, hogy a honlapon keresztül a potenciális vásárlók könnyen képet kapjanak a Full Doors beltéri ajtók választékából. Illetve az online üzletszerzést támogató új funkcionalitást emeljünk be. Ezt a kapcsolatfelvételi és partnerkereső funkcióval oldottuk meg.

Felhasználói élmény javítása

A régi, (felhasználói élmény- és vizuális szempontból is) teljesen elavult honlap csak az ajtók alapszintű tervezését tette lehetővé.

Weboldal modernizációja, újrastrukturálása

A régi honlap csak szűk funkcionalitással működött, az ügyfél kifejezett célja volt, hogy az új honlap bővebb funkcionalitással működjön. Az újratervezés során elengedhetetlen volt a honlap információs -, és funkcionális architektúrájának átgondolása.

Reszponzív felület, interaktív animáció

Az oldal reszponzivitásának hiánya gátolta a termékekhez kapcsolódó információk bemutatását. A fenti kép érzékelteti, hogy a reszponzivitás hiánya mellett milyen alacsony interaktivitási és minőségi szintet képviselt a site, gyakorlatilag a ‘90-es évektől szinte változatlan formában.

Új funkciók

Kapcsolatfelvételi lehetőség és a vásárlók összekötése a viszonteladókkal. A viszonteladói információk hiánya gátolta az oldalon keresztül történő üzletépítést. Többnyelvű honlap az új célországok és ügyfelek számára.

weblap design

A tervezés

  • Ügyfélcélok megállapítása | Versenytárs elemzés
  • Célcsoport meghatározása | Felhasználói interjúk
  • Perszonaalkotás | Felhasználói utak
  • Információs architektúra | Hasznáhatósági tesztek

2018 augusztus végén a Cheppers két UX / UI designer munkatársa kezdte meg a tervezést. Az anyagok véglegesítését a Full Doors ügyvezetőjével és marketing menedzserével közösen végezték.
A folyamat lépései és az átadott anyagok:

Workshop

A projekt indulásánál a megbízó ismertette üzleti céljait, valamint az új weboldallal kapcsolatos elvárásait. Az ügyféllel közösen megállapítottuk a célcsoporttal kapcsolatos hiptoéziseinket, majd ezek alapján megalkottuk a felhasználói interjúkhoz szükséges kérdéseinket.

Heti megbeszélések

Az ügyféllel heti szinten tartottuk a kapcsolatot, folyamatosan tájékoztattuk őt a projekt állásáról.

Adatelemzés

A felhasználói interjúkkal felmértük a célcsoport igényét, jelenlegi problémáját és céljait. Az interjúkat elemeztük és megalkottuk a perszónákat és az azokhoz köthető felhasználói utakat. A felhasználói utak alapján megértettük a célcsoport igényét, problémáját és célját időrendi sorrendben és ezekhez funkciókat társítottunk. A begyűjtött és elemzett adatok alapján megalkottuk a termék információs architektúráját. Ez ad alapot a vizuális tervezéshez.

UX/UI tervezés

A projekt legizgalmasabb része, amikor a feldolgozott felhasználói igényekből, problémákból, célokból és funkciókból vizuális hierarchiát tervezünk. Ekkor kapja meg a termék a működésbeli elvárásait: navigáció, típus oldalak, statikus oldalak. Először skicceléssel jutottunk el a végleges elrendezéshez. Ennek célja, hogy minél hamarabb minél több ötletet, elrendezést tesztelni tudjunk a felhasználók között. Az iteratívan javított skicceket megterveztük és prototípust gyártottunk belőle, amit használhatósági tesztekkel ellenőriztük a felhasználók körében.

Az elfogadott drótváztervek után kialakítottuk a Full Doors új arculatát. Jelen esetben az újratervezett logót más cég készítette és az arculat további illusztratív elemei is adottak voltak. Erősebb, intenzívebb színeket adtunk az arculatnak. Ezután megterveztük a honlap összes oldalát, az ügyfél által elfogadott új arculat beépítésével.

Felhaszálói élmény

Egy építkezés talán egyetlen élvezhető része ( a beköltözésen kívül) a lakás látványosabb elemeinek válogatása a barkács- vagy lakberendezési áruházakban. Hogyan érhetjük el egy ajtógyártó honlapján, hogy az online nézelődés és információszerzés ne csak felvegye a versenyt, hanem többet is nyújtson annál?

A Full Doors egy látványos, de annál nagyobb kihívást jelentő elképzeléssel állt elő: az ajtók szerkezetét virtuális megfelelőik elemeire bontásával mutassuk be. Így interkatív módon tesszük lehetővé egyedi ajtók tervezését, az igények és adottságok felhasználók számára történő összeegyeztetését, akár szakértő segítsége nélkül.

Applikáció design

Az eredmény

A projektindító megbeszélés és az átadás között eltelt 32 munkanap alatt a Cheppers 6 munkatársa - 2 frontend appfejlesztő, 1 sitebuilder, 2 backend fejlesztő, 1 projektmenedzser - közreműködésével a Full Doors főoldala az alábbi változásokon ment keresztül.


A Rólunk és a Kontakt menüpontokat a főoldallal összhangban újraterveztük , és az online üzletszerzést támogató Sajtóhírek és Partnerkereső funkciókkal egészítettük ki.

Applikáció design

Kivitelezés - frontend applikáció

A projekt legizgalmasabb fázisa a főoldalon lévő animált frontend applikáció fejlesztése volt. Az adatrendszer óriási mérete, a többnyelvűségből fakadó stílus override-ok elkerülése, illetve a rendszer konzisztenciájának megőrzése eleinte sok fejtörést okozott. A megoldást végül egy javascript keretrendszer és a Drupalban használt CSS jelentette.


Az alkalmazás nemsokára kiegészül egy látványos mini-ajtókonfigurátorral, amelyben egy-egy ajtó összeállításának egymást követő fázisait animált képszekvenciákon keresztül kerülnek bemutatásra.

Megosztás

Hasonló projektek

Legó kreálmányok közösségi platformja design
Drupal
UX/UI

A weboldal célja, hogy az építők bemutathassák alkotásaikat (My Own Creation - MOC), ugyanakkor munkájukért jutalmat is szerezhessenek. Így született meg a MOCHUB.