2020. április 16.
Drupal

Drupal 7 - 8 - 9, hogyan és mikor frissítsek?

Author photo
Oroszvári Péter
Co-founder and CEO

A Drupal 8 hivatalos, első stabil verziójának kiadása (2015. november) óta dolgozunk ügyfeleink Drupal 7 - es honlapjainak és szolgáltatásainak frissítésén. Számtalan projektet zártunk sikeresen, és mivel hamarosan megjelenik a Drupal 9-es verziója, ez a bejegyzés a legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

banner

A Drupal 7 - 8 migráció (vagyis a kódbázis újraírása és az adatok költöztetése) gyakran komoly kihívások elé állította a fejlesztő csapatokat, melynek fő oka a Drupal 8-al bevezetett változtatások, például az OOP szemlélet és a Symphony keretrendszer használata volt. A Drupal 7 - 8 átállás a gyakorlatban egy teljes újraírást jelentett, ami jelentős elköteleződéssel járt az ügyfél részéről idő és befektetett munka tekintetében, a fejlesztői csapat számára pedig kemény tanulást, hogy az új módszertanokat megismerjék és elsajátítsák. A gyakorlatban mi már a hivatalos verziót megelőző alpha és beta verziókkal megkezdtük a felkészülést. Most, hogy a Drupal 9-es stabil változata hamarosan megjelenik, egyre több kérdést kapunk annak kapcsán, hogy ez a frissítés mivel fog járni az ügyfeleink számára.

A Drupal 8 egy teljesen újraépített változata a méltán népszerű nyílt forráskódú tartalomkezelőnek, és egyben teljesen új filozófiát és folyamatokat vezetett be a frissítések kezelésére. Míg korábban egy új főverzió váltás szükségszerűen egy teljes újrakezdést eredményezett, most eleve úgy készül a Drupal 9-es verziója, hogy egymásra épülő, egyszerű frissítések segítségével érkeznek a frissítések és javítások. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy folyamatosan karbantartott Drupal 8 weboldal vagy szolgáltatás néhány óra alatt frissíthető lesz Drupal 9-re. Ugyanez igaz a Drupal 8 modulok esetén is, ha a Drupal 8 modul folyamatosan karban volt tartva az utóbbi években, akkor könnyedén elvégezhető a frissítés. 

Ahogyan mind a Drupal 7 és a Drupal 8 közeledik a hivatalos terméktámogatás végéhez, érdemes végiggondolni, hogy milyen opciók jöhetnek szóba a frissítéshez 2021 novemberéig:

Meglévő Drupal 7 szolgáltatások esetében azt javasoljuk, hogy mihamarabb indítsátok el a Drupal 8 - ra frissítést, mivel a korábban részletezett okok miatt ennek komoly erőforrás igényei vannak. Általában ilyenkor igényként merül fel a felhasználói felületek újragondolásra, újratervezése is, ennek az átfutási idejét is érdemes számba venni a határidők tervezésekor. Az idei év végééig javasoljuk mindenkinek, hogy próbáljon megszabadulni a régi rendszerétől. Ezt követően rendszeres frissítésekkel könnyedén megőrizhetjük a rendszer Drupal 9 kompatibilitását. 

Új projektek esetében Drupal 8-at használunk már az első stabil verzió megjelenése óta. Azon projektek, melyek így lettek elindítva vagy már sikeresen átköltöztek Drupal 8-ra, fel vannak készítve az egyszerű frissítési folyamatra. Mivel ezek az alkalmazások rendszeresen megkapják a kisebb frissítéseket, folyamatosan készen állnak a Drupal 9-re való átállásra a normális karbantartási folyamat részeként.

Ebben a postban Matthew Grashmick bemutat egy frissítést a Drupal 8 legfrissebb verziójáról a frissen kiadott Drupal 9 alphára. A folyamat kicsit kevesebb mint 10 percet vesz igénybe és ígéretes tapasztalatokkal zárul.


Épp Drupal 8-ra vagy 9-re frissítés előtt állsz? Keress meg minket és segítünk! 

Bejegyzések hasonló témában

banner
Author
2019-07-04
Drupal

Tizenöt év év alatt iszonyatosan sokat fejlődött a Drupal is, lassan a 9. verzióját kezdhetjük használni. Ennyi idő alatt sokat változott az is, hogy mikor és kinek ajánljuk és kinek nem ajánljuk azt, hogy Drupallal kezdjen. Persze a kérdés, ahogy látni fogod, sosem triviális.

banner
Author
2020-04-06
Egyéb

Hogyan teljesít(ett) a nyílt forráskód egy válságban? Ezt a kérdést vizsgálta Dries Buytaert, az egyik legnagyobb nyílt forráskódú közösségi fejlesztés, a Drupal alapítójaként.