2020. április 7.
Cloud

Adatkezelési kihívások a felhőben

Image
Szerző Csaba
Cloud Engineer

A felhő alapú megoldások elmúlt évtizedes térnyerésével az ügyfeleink változatos kihívásokkal találják szembe magukat, mikor a menedzselt szolgáltatások kihasználásának lehetőségeit vizsgáljuk meg. Ezek a szolgáltatások ugyan megkönnyíthetik és költséghatékonyabbá tehetik az üzemeltetést és fejlesztést, bizonyos esetekben viszont kiemelt figyelmet kell fordítani egyéb befolyásoló tényezőkre is a tervezés és kivitelezés során.

Image

Az egyik ilyen eset az adatkezelési és tárolási kihívások, az ezekhez kapcsolódó állami szabályozások és biztonságtechnikai kérdések. Ez tipikusan az állami intézmények, a pénzügyi szektor szereplői és multinacionális cégek kapcsán kerül az asztalra. Gyakori, hogy az előírások miatt az adatok fizikailag sem hagyhatják el egy ország vagy egy vállalat területét. Ez a szigorú szabályozás azonban nem eredményezi törvényszerűen azt, hogy lehetetlenné válik a felhő alapú szolgáltatások igénybevétele, integrálása a meglévő infrastruktúrához. 

 

Az úgynevezett hibrid felhő az egyik megoldási lehetőség. Ilyenkor az adattárolásnak és a szolgáltatásoknak csak egy része van a felhőben, így biztosítható az is, hogy az adatok azon része, amelyre a szigorú tárolási és feldolgozási előírások vonatkoznak helyben maradjon. Ez általában az jelenti, hogy az adatbázis kiszolgáló szerver illetve a rendszert futtató többi szolgáltatás a felhőben fut, így az adatok bizonyos része szükségszerűen a lokális hálózaton kívülre kerül feldolgozásra. 

Image

Azokban az esetekben, amikor megkerülhetetlen követelmény az összes adat lokális hálózaton belül tartása, jó megoldás lehet a nemrég bemutatott AWS Outposts szolgáltatása. Az AWS Outposts biztosítja számunkra a megszokott AWS hardvert, infrastruktúrát, API-kat és eszközöket, amelyekkel megépíthetők és futtathatóak az alkalmazások helyi környezetben és a felhőben is, egy tökéletesen egységes hybrid megoldás részeként. Az általános célú szerverek, adattár, adatbázisok és más szolgáltatások lokálisan futnak az Outpost használatával, a fejlesztői csapat pedig a régióban elérhető teljes AWS szolgáltatás portfóliót használhatja helyben futó szolgáltatások fejlesztésére, menedzselésére és skálázására, a már megszokott AWS eszközökkel.

 

Amennyiben a ti szervezetetek is épp felhő szolgáltatók termékeit vizsgálja, vagy épp egy költözés előtt álltok, keressetek meg minket és szívesen megosztjuk veletek a tapasztalatainkat!

Bejegyzések hasonló témában

Image
Image
2020. április 6.
Egyéb

Hogyan teljesít(ett) a nyílt forráskód egy válságban? Ezt a kérdést vizsgálta Dries Buytaert, az egyik legnagyobb nyílt forráskódú közösségi fejlesztés, a Drupal alapítójaként.

Image
Image
2020. április 16.
Drupal

Hamarosan megjelenik a Drupal 9-es verziója, ez a bejegyzés a legfontosabb tudnivalókat foglalja össze a frissítésekkel kapcsolatban.

AWS book

AWS Cloud computing könyv magyarul!

Töltsd le ingyen!