Budapest Főváros Levétár
BPARCHIV.HU

Weboldal újratervezés és Drupal fejlesztés

Szolgáltatások
UX KUTATÁS, UX/UI DESIGN, DRUPAL FEJLESZTÉS
Időszak
2016.
Ügyfél
Budapest Főváros Levéltára
Iparág
Állami intézmény

A magyar nemzeti levéltár hálózatának lényeges részeként, de önálló létesítményként működő Budapest Főváros Levéltárától már ezen projektet megelőzően is voltak kisebb microsite-ok elkészítésére megbízásaink.

 

Az intézmény weboldala átalakítása irányában tett határozott lépései azért is voltak örömteliek számunkra, mert a közintézmények jellemzően - és sajnos - ritkán rendelkeznek idővel és erőforrásokkal az ilyen átfogó informatikai fejlesztésekhez. Ez különösen igaz olyan folyamatoknál, ahol nemcsak a belső rendszerek megújítása a cél, hanem az intézmény láthatóságát és a kínált szolgáltatások a nyilvánosság számára szélesebb hozzáférhetőségét biztosító webes platformé is.

 

NÉZD MEG A WEBOLDALT

Budapest Főváros Levétár honlap

A kihívás

 

Feladatunk egy jól szervezett, a legújabb műszaki szabványoknak is megfelelő, teljes körűen átalakított weboldal létrehozása volt. Elvárás volt, hogy a weboldal biztosítsa a tartalmak gyors elérhetőségét, illetve a könnyű navigációt mobil eszközökön is, kövesse a fogyatékkal élők számára is kényelmes böngészést elősegítő WCAG (Web Content Accessibility Guidelines avagy Web Akadálymentesítési Útmutató) szabványait, valamint biztosítsa az átjárást a közösségi média platformokra.

Budapest Főváros Levétár régi honlap

Régi honlap nyitóoldala

A felfedezés

 

A kutatási és feltérképezési szakasz során rájöttünk, hogy sokkal több elemet kell újragondolnunk, mint amennyivel eredetileg számoltunk. A teljes oldaltérkép három különböző navigációja nemcsak egy tapasztalatlan felhasználó számára jelentett útvesztőt, de még számunkra is komoly kihívást jelentett.  A BFL kutatóival közös workshopokok segítségével sikerült felfejteni a látogatói utakat, és azt, hogy hogyan képzelik el a honlap működését. A felhasználók számára a kutatási adatbázisok jelentik a legfontosabb szolgáltatást, ezért biztosítani kellett a kezdőoldalról való elérhetőségüket. Az érintett adatbázisok külön szervereken találhatók, ezáltal különböző URL-ekről érhetők el, így meglehetősen nagy kihívást jelentett az oldalon rögzített felhasználói útvonalak lekövetése és megértése.

 

A felhasználói munkafolyamatok és a felhasználói szokások között feltárt bizonytalan kapcsolat miatt úgy döntöttünk, hogy egy egész napot töltünk el a levéltár irodájában, hogy az ottani munkatársak segítségével rájöjjünk, miként kellene a kívánt célok eléréséhez újragondolni a honlapot. A közös munka sokat segített az intézmény folyamatainak megértésében, valamint a különböző szolgáltatások fontossági sorrendjének meghatározásában. ,Egy olyan, a tartalmak gyors elérését és könnyű navigációt biztosító információs architektúrát alakítottunk ki, amely segít megérteni az adminisztráció folyamatát, és elmagyarázza, milyen iratok szükségesek az egyes szolgáltatások használatához.

Budapest Főváros Levétár honlap UX kutatás

Stratégia és UX

 

Információs architektúra

 

  • Felhasználói gondolkodás megértése
  • Tartalom logikai megértése
  • Az oldaltérkép és navigáció újragondolása
  • Új információs architektúra megtervezése

 

A levéltár archívumát kezelő munkatársak elmondása alapján három tipikus szolgáltatást, és kapcsolódó felhasználói igényt lehet megkülönböztetni az oldalon: üzleti célút, kutatási célút, vagy egyszerűen a kivácsiság kielégítését célzót.

 

A site-on elérhető információ mindegyike kizárólag az egyik csoport számára releváns, ezért az átfedés szinte teljes hiányára miatt erre mind a tartalom-megjelenítés, mind pedig a navigáció tervezésekor különös tekintettel kellett lennünk.

 

Célunk az volt, hogy a tartalom célcsoportok szerint történő szétválasztásával az oldalon történő navigáció könnyű és egyszerű legyen. Megoldásként a két legfontosabb látogatói csoport számára (üzleti ügyfelek és kutatók) két különböző felületet készítettünk. Mindkettő elérhető a nyitólapról, amely az általános érdeklődők számára is tartalmaz hasznos információt. A kutatók oldala az adatbázisok könnyű elérhetőségét biztosítja, és egy helyen jeleníti meg a különböző adatbázisok és dokumentumok vonatkozó találatait. Az adminisztrációs céllal érkező felhasználók oldalán a legfontosabb dokumentumok elérhetőségének biztosítása mellett az archívumokban történő könnyű eligazodás biztosítására fektettük a hangsúlyt.

 

Az első drótváz tervek

 

A látványterveket minden projekt során az éles oldalon használandó szövegekkel és képekkel töltjük fel. Ez a Budapest Főváros Levéltára számára készített weboldal során sem történt másként, nagyban segítve minket a számos egyedi terjedelmű és típusú szöveget hordozó oldal tervezésében.

Budapest Főváros Levétár honlap drótváz

Tartalomstratégia

 

Jelentős időt szenteltünk annak, hogy megértsük, miként használják a látogatók az oldalt  mobileszközeikkel. A weboldal tartalmát is ennek megfelelően optimalizáltuk:

 

  • Cím és megközelíthetőség
  • Telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége
  • Nyitvatartással kapcsolatos információk

 

Az oldal az átalakítás előtt nem volt reszponzív, így nem álltak rendelkezésre információk a mobil eszközről történő böngészési szokásokról. Ezt pótolandó, a látogatások során rögzített adatokat visszamenőlegesen elemezzük majd, és feltárt igények alapján finomhangoljuk a tartalom szerkezetét és megjelenítését.

 

Design

 

Az arculati elemek - a logó, a színek - már a projekt megkezdésekor rendelkezésünkre álltak. A Budapest Fővárosi Levéltár szervezetileg Budapest Önkormányzatához tartozik, ezért a készülő látványterveket a fenntartó arculatával összhangban kellett elkészítenünk.

Budapest Főváros Levétár design tervek

Az ‘Év levéltára 2012’ díj

 

A díj weboldalon történő megjelenítése egy különleges kérés volt az elismerésre büszke ügyfél részéről. Egy letisztult, geometriai formát öltő ikont készítettünk, és a láblécben helyeztük el. Így nekünk is van mire büszkének lenni!

Az Év Levéltára díj
Megosztás

Van egy projekted számunkra?