Budapest Film honlap
Artmozi.hu

Drupal 7 - 8 migráció és redesign

Szolgáltatások
UX DIAGNÓZIS, UX/UI ÚJRATERVEZÉS, DRUPAL FEJLESZTÉS
Időszak
2019.
Ügyfél
Budapest Film Zrt.
Iparág
Mozi, Kultúra

A Budapest Film Zrt. a főváros legnagyobb artmozi-üzemeltető vállalata. A Corvin-, Művész-, Puskin-, Toldi-, Tabán- és a Kino Cafe mozikat irányító cég szolgáltatási kínálata a mozi-üzemeltetéstől a mozipedagógián át a rendezvényszervezésig számos területet magában foglal. A Budapest Film Zrt. aktív részese a nemzetközi és hazai szakmai életnek: tagja az Europa Cinemas, a Mozisok Országos Szövetsége, az Art Mozi Egyesület szervezeteknek, és részt vesz, valamint gyakran helyszínéül szolgál a jelentősebb hazai és nemzetközi szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak és filmfesztiváloknak.

 

A vállalat weboldalai – az artmozi.hu központi- és egy-egy mozi, tartalmát tekintve önálló honlapja - egyszerre szolgálnak információval a moziműsort böngészők, a jegyet vásárlók, illetve a különböző fesztiválok és kulturális rendezvények után érdeklődők számára.Ügyfelünk nagyon elégedett a Drupal digitális élmény platformmal, így a korábban Drupal 7 alapon elkészült honlapok Drupal 8-ra migrálásához kapcsolódó feladatokkal keresett meg minket. Az egyeztetések során azonban felmerült az igény egyes oldalak teljes logikai, szerkezeti és vizuális megújítására is. A limitált idő és erőforrások miatt a legfontosabb, alacsonyabb komplexitású, így gyorsan megoldható problémákra koncentráltunk.

 

NÉZD MEG A WEBOLDALT

Artmozi.hu főoldal terve

UX diagnózis és UX/UI újratervezés

 

A diagnózis felállításához használhatósági teszteket folytattunk az oldalon, a felület intuitív voltát, a logikai összefüggéseket, valamint az egyes tartalmak, funkciók könnyű elérhetőségét vizsgáltuk. Az eredményeket az alábbi pontokban gyűjtöttük, ill. ezek mentén fogalmaztuk meg válaszainkat is.

Az oldal szerkezetével kapcsolatos észrevételek

 

Problémák

A felhasználók számára nem volt egyértelmű az oldalról elérhető mozik közötti logikai kapcsolat, az artmozi.hu-ról történő elnavigálás nem volt egyértelmű. Ugyancsak nem volt világos, milyen információ tartozik az artmozi oldalához és mi az egyes mozik aloldalaihoz.

 

Válaszok

Moziválasztó elhelyezése menüsorban.

Egyértelműen jelezni, hogy az artmozi.hu egy gyűjtőoldal. 

 

Menü

 

Problémák
A két részből álló menü kiemelése és az elérhető funkció fontossága fordítottan arányos, a duplikált kereső és a nem kattintható ikonok gátolják a kényelmes és gyors információszerzést.

 

Válaszok
A menüsor struktúrájának átalakítása.
A felhasználók számára legfontosabb tartalom a műsor. Ez teljes funkcionalitással megjelenik a nyitóoldalon.
A moziválasztó egy szintre kerül az artmozi.hu logóval.
A menüsorban csak a legfontosabb információk és szolgáltatások elérhetőségét biztosító elemek maradnak.

 

Keresés

 

Problémák
A funkció egyszerre két felhasználói igényt hivatott kielégíteni: az aktuális filmek közötti eligazodást, illetve a site-on található filmadatbázisban keresett információk elérhetővé tételét. Az alkalmazott megoldás nem jelezte egyértelműen, hogy találataival melyik kérdésre ad választ.

 

Válaszok
A kereső által adott információt érthetővé tenni:
A találati lista egyértelműen jelezze, hogy az adott találat filmet vagy
egyéb tartalmat (blog, karakternév, színész neve) mutat
Vizuális hierarchia kialakítása a különböző találati típusok megjelenítésére
Kereső beemelése az aktuális mozifilmekhez.

 

Mozik

 

Problémák
A hálózat tagjait jelölő ikonok nem segítették az egyes mozik egyértelmű azonosítását.

 

Válaszok
A mozik megjelölésénél a logó mellé került a név is, az egyes mozik oldalai pedig vizualitásuk révén megőrzik függetlenségüket és a felhasználók számára is egyértelmű, hogy milyen oldalon tartózkodnak.

Felhasználói utak

 

A látogatás lehetséges céljainak feltérképezése és az üzleti célt jelentő jegyvásárláshoz vezető út felvázolása.

A felhasználó tudja, hogy milyen filmet szeretne megnézni, az oldalon szeretne tájékozódni, hogy melyik moziban, mikor játszák. Ezután vásárol.

A felhasználó tudja, hogy milyen moziba szeretne menni, az oldalon szeretne tájékozódni, hogy ott mit és mikor játszanak. Ezután vásárol.

 

Válaszok
A tervek két kiindulási helyzet alapján készültek:
A film ismeretében a vetítés helyszínét és időpontját keresi, jegyet a válasz birtokában vásárol
A helyszín alapján választja ki a filmet, ill. a vetítés időpontját, majd az információ birtokában vásárol.

 

Főoldal

 

Problémák
A slider kicsúszik a first foldból, az egyes kreatívok közötti váltás nem egyértelmű, ill. hiányoznak az adott film vetítéséhez kapcsolódó információk.

A filmeknél az egyes alkotások rendszerezése nem egyértelmű, a kattintható 3 szűrő nem átlátható. A kiemelt filmhez képest a többi elem nagyon háttérbe szorul, ami nem késztet további böngészésre.

A műsornál a játszott filmek kereshetősége, ill. a szűrés nem megoldott. A vetítés helyére vonatkozó információ is hiányzik.

Az egyes további információk elrendezése és megjelenítése sok esetben nem logikus, ill. az adott elem nehezen elérhető.

 

Válaszok
A slider működését láthatóvá, egyértelművé kell tenni a slider átméretezésével, a megjelenített üzenetek átrendezésével és optimalizálásával.

Ez a tartalmi egység a műsorhoz képest kevésbé fontos, így a két blokk helyet cserélt.

A felhasználó számára a műsor a legfontosabb információ, ezért erős megjelenést kap a főoldalon.
A film-, az időpont- és a mozikereső is ezen tartalmi elem közelében kap helyet.
Az oldalon megjelenő információ illeszkedik egyes felhasználói interakciókhoz (jellemzően a szűrésekhez).

 

A vonatkozó navigációs elemek átnevezésre, megjelenési pozíciójuk áttervezésre kerül.

Artmozi.hu mobil tervek

Fejlesztés

 

A fejlesztők munkája már a UX/UI újratervezés során megkezdődött, több körben is segítették a tervezők munkáját: részt vettek a megvalósíthatósági szempontok alapján történő iterációs folyamatban. A keresőkkel kapcsolatos problémára adott választ két részre osztották:

  • Kialakításra került egy új kereső, amely az oldal tartalmában keres a megadott kulcsszavak mentén.
  • A mozik és a vetítések közötti keresést pedig egy REACT.js alapú alkalmazás beépítésével oldottuk meg. A Drupal 8 platform ezzel az alkalmazással kiegészülve egy látványos, felhasználóbarát hibrid megoldást alkot.

 

A keretrendszer segítségével hiánytalanul megvalósításra kerültek a UX- / UI tervezés során meghatározott vizuális, valamint funkcionális elemek (navigáció, moziválasztó, nyitóoldali módosítások, a kereső, illetve a reszponzív oldalszerkezet).
 

Megosztás

Van egy projekted számunkra?