Adatkezelési kihívások a felhőben

A felhő alapú megoldások elmúlt évtizedes térnyerésével az ügyfeleink változatos kihívásokkal találják szembe magukat, mikor a menedzselt szolgáltatások kihasználásának lehetőségeit vizsgáljuk meg. Ezek a szolgáltatások ugyan megkönnyíthetik és költséghatékonyabbá tehetik az üzemeltetést és fejlesztést, bizonyos esetekben viszont kiemelt figyelmet kell fordítani egyéb befolyásoló tényezőkre is a tervezés és kivitelezés során.

Cloud
2020 ápr 07
hybrid cloud

Az egyik ilyen eset az adatkezelési és tárolási kihívások, az ezekhez kapcsolódó állami szabályozások és biztonságtechnikai kérdések. Ez tipikusan az állami intézmények, a pénzügyi szektor szereplői és multinacionális cégek kapcsán kerül az asztalra. Gyakori, hogy az előírások miatt az adatok fizikailag sem hagyhatják el egy ország vagy egy vállalat területét. Ez a szigorú szabályozás azonban nem eredményezi törvényszerűen azt, hogy lehetetlenné válik a felhő alapú szolgáltatások igénybevétele, integrálása a meglévő infrastruktúrához. 

 

Az úgynevezett hibrid felhő az egyik megoldási lehetőség. Ilyenkor az adattárolásnak és a szolgáltatásoknak csak egy része van a felhőben, így biztosítható az is, hogy az adatok azon része, amelyre a szigorú tárolási és feldolgozási előírások vonatkoznak helyben maradjon. Ez általában az jelenti, hogy az adatbázis kiszolgáló szerver illetve a rendszert futtató többi szolgáltatás a felhőben fut, így az adatok bizonyos része szükségszerűen a lokális hálózaton kívülre kerül feldolgozásra. 

 

Azokban az esetekben, amikor megkerülhetetlen követelmény az összes adat lokális hálózaton belül tartása, jó megoldás lehet a nemrég bemutatott AWS Outposts szolgáltatása. Az AWS Outposts biztosítja számunkra a megszokott AWS hardvert, infrastruktúrát, API-kat és eszközöket, amelyekkel megépíthetők és futtathatóak az alkalmazások helyi környezetben és a felhőben is, egy tökéletesen egységes hybrid megoldás részeként. Az általános célú szerverek, adattár, adatbázisok és más szolgáltatások lokálisan futnak az Outpost használatával, a fejlesztői csapat pedig a régióban elérhető teljes AWS szolgáltatás portfóliót használhatja helyben futó szolgáltatások fejlesztésére, menedzselésére és skálázására, a már megszokott AWS eszközökkel.

 

Amennyiben a ti szervezetetek is épp felhő szolgáltatók termékeit vizsgálja, vagy épp egy költözés előtt álltok, keressetek meg minket és szívesen megosztjuk veletek a tapasztalatainkat!